De situatie op woensdag: Bitcoin en de strijd tegen banken

De situatie op woensdag: Bitcoin en de strijd tegen banken

Bitcoin was erop uit om iets te verzinnen in het stoffige financiële systeem. Maar dat was meer dan klaar: het faillissement van de Lehman Brothers, wantrouwen in het banksysteem en het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel was de ideale voedingsbodem voor een gedecentraliseerde cryptocurrency. Nu, bijna negen jaar later, ziet de situatie er weer een beetje anders uit. Van Bitcoin, banken en de zoektocht naar decentralisatie.
Het lijkt erop dat er overal bruggen worden gebouwd. Ze zijn allemaal te wijten aan de poging om het zogeheten "traditionele" financiële systeem te koppelen aan dat "nieuwe" crypto-ecosysteem. Omdat het idee van decentralisatie samengaat met het idee van gecentraliseerde controle van valuta's en niet helemaal bij elkaar. De situatie op woensdag.

Decentralisatie VS Centralisatie
Dit is (nog steeds) de huidige situatie in het Bitcoin-ecosysteem. Aan de ene kant hebben we gecentraliseerde bedrijven die proberen die bitcoin-bruggen te maken. Het zijn "grote spelers" zoals Goldman Sachs of Ripple die proberen de SWIFT-standaard af te schaffen en een revolutie teweeg te brengen in "internationale betalingen".Aan de andere kant hebben we benaderingen die (blijkbaar) het basisidee van decentralisatie volgen. Geen vraag, zelfs deze projecten worden niet geleid door het puurste idealisme. Maar in ieder geval in de zin van een decentralisatie van het wereldwijde financiële systeem komen ze veel dichter bij het idee achter de Bitcoin van Satoshi Nakamoto.